İzmir'den Dalyan ve Fethiye Saklıkent turu
Okul gezisi için rehber arkadaşım Nazım Uzun ile birlikte İzmir'den Dalyan turu yaptık. Çok güzel bir program olduğu için herkese bir gece konaklamalı bu turu tavsiye ederim.
1.gün
İzmir-Aydın otobanının Aydın çıkışından çıkıp Çine yönünde ileliyoruz.
Çine çöp şişi ve köftesiyle meşhur. Yolda sağlı sollu görüyorsunuz. Çine, Yunan işgali sırasında etrafındaki köprülerin havaya uçurulduğu için düşman işgaline uğramamış. Bu yüzden kurtuluş günü yok. Kurtuluş savaşımızın Yunan işgaline karşı yapılan organize ilk saldırısı Malgaç baskınını Yörük Ali Efe, arkadaşlarıyla birlikte Çine'deki eski askerlik şubesi binasında planlamışlar ve 16 haziranda Sultanhisar ile Atça arasındaki Malgaç köprüsünü ile cephaneliği havaya uçurarak düşmana ilk büyük zaiyatı verdirmişler. Askerlik şubesi bugün Kuva-i Milliye Müzesi.
Mitolojik olarak da tanrıça Athena'nın kendini çirkin gösterdiği için attığı flütü, Marsiyas'ın bulup çalmaya başladığı ve tanrı Apollo ile müzik düollasına girip Apollo'nun Marsiyas'ı cezalandırıp öldürdükten sonra pişman olup bir ırmağa dönüştürdüğü hikayenin geçtiği yer Çine. Bu nehir de Çine Çayı.
Çine'nin meşhur suyu da madran suyu. Topçam Madran markasıyla marketlerde satılır.
Çine'den sonra Muğla sınırı geliryor. Yatağan'a varınca sağda Belen Kahvesi levhasını görürsünüz. Meşhur ormancı türküsünün hikayesinin geçtiği yer. Müzeyyen Senar'ın da söylediği türkü...
Çıktım Belen Kahvesine, baktım ovaya,
Bay Mustafa çağırdı, dam oynamaya.
Ormancı da gelir gelmez yıkar masayı, yıkar masayı!
Laf anlamaz ormancı, çekmiş kafayı.
Aman ormancı, canım ormancı,
Köyümüze getirdin yoktan bir acı.
Köyümüzün suları hoştur içmeye, hoştur içmeye!
İçinde köprüsü var gelip geçmeye.
Yarimi vurdular bir hiç içine, bir hiç içine!
Yazık ettin ormancı köyün gencine.
Aman ormancı, canım ormancı,
Köyümüze getirdin yoktan bir acı.
Belen Kahvesinden sonra yakınlarında olan Güzel Köylü dizisinin de çekildiği Bozöyük köyü gezilebilir. Buradaki Pınarbaşında da yemek molası verilebilir.
(Tur programımızda Belen Kahvesi ve Bozöyük yok. Fakat yolumuz üstünde olduğu için bahsetmek istedim.)
Çine'den sonra Muğlanın ilçelerinden olan Ula'nın Akyaka Mahallesine varıyoruz. Akyaka, Gökova ovası ve Gökova körfezinde kurulmuş. Ova ve körfeze hakim. Sakar geçitinin virajlı yolundan manzara müthiş. "İftarlık gazoz", "entelköy efeköye karşı", "dondurmam gaymak" gibi filmlerin yönetmeni Yüksel Aksu Ula'lıdır ve bu filmlerin sahneleri Ula'nın Akyaka ve diğer köylerinde çekilmiş.
Akyaka'da Ula evlerini görebilirsiniz. Bunlardan en önemlisi uluslararası Ağa Han Mimarlık ödülü almış Mimar Nail Çakırhan'ınkidir. Taş ve ahşap işçiliğinin inceliklerini görebilirsiniz. Azmak nehrinde yapılan tekne turları ile nehrin keyfini çıkartın. Vakti olanlar yakınlarındaki Sedir yada Kleopatra adasına gidip, mısırdan getirdildiğine inanılan kumlarının keyfini çıkartabilir. Marmaris yolundaki okaliptüs ağaçlı yolda bir fotoğraf molası verebilirsiniz. Akyaka'dan sonra Ortaca yolunda Yörük Ali Efe Restoranında saç kavurma ve tahinli pide denenmeli. Burdan sonra 1 saatlik bir yolculukla Ortaca'nın Dalyan mahallesine varılır.
Dalyan, küçük bir ingiliz kasabası gibi. Çarşısında tekne turu satan acentalar, barlar, hediyelikçiler ile belediyenin çay bahçesi bulunur. Dalyan'ın sözlük anlamı:balık avlama yeridir. Denize dökülen bazı nehirlerde, en dar yere ağdan kapılar yapılır. Balıkların yumurtlama mevsiminde, balıkların geçişlerinden sonra kapılar kapatılır ve giren balıklar yumurtladıktan sonra avlanılır. İşte Köyceğiz Gölü'nün denizle buluştuğu noktadaki Dalyan da böyle bir yer. Dalyan'dan tekneyle İztuzu plajına giderken ağ gerili bir kapıdan geçilir. Tekne geçtikten sonra kapı tekrar görevli tarafından kapatılır. Dalyanı besleyen Köyceğiz gölü binlerce yıl önce Akdeniz'in koylarından biriydi. Zamanla Dalaman çayı getirdiği alüvyonlarla körfezin önünü tıkadı, denizden ayırdı ve içini tatlı suyla doldurdu. Köyceğiz gölü şimdi denziden 10 km içeride kalmış, deniz seviyesinden 8 m yükseklikte doğal bir set gölü. Dünyada 7 tane örneği olan ayaklı göl diye tabir edilir. Tekneyle Dalyan'ın kuzeyine çıkılırsa meşhur çamur banyolarına, güneyine inilirse caretta carettalarıyla ünlü İztuzu plajına varılır. İztuzuna giderken sağımızda kalan tepede Kaunos antik kentinin acropolü ve meşhur kral mezarlarını görürüz. Bir zamanlar liman kenti olan Kaunos, denizin alüvyonlarla dolması sonucu bu özelliğini kaybetmiş.
Dalyanda Tekne turunda Mavi yengeç yemek gibi bir adet var. Kaptana kişi başı 10₺ den yengeç yemek isteyenler sayılarını verirse, İztuzu plajı dönüşünde başka bir tekne yengeçleri hazırlayıp getirir. Fazla etli olmasa da lezzetli bir atıştırmalık.
40-45 dakikalık bir yolculuktan sonra İztuzu plajına varılır. Antik dönemde Kaunoslular tarafından kullanılan liman ve aynı zamanda bir tuzla içmiş. Plajda caretta carettaların yumurtalarının korunması için evcil yapılaşmaya izin verilmiyor, evcil hayvan yasak ve işaretli alanlara şemsiye dikilmesi de yasak. 5400 metre uzunluktaki plajda tatlı ve tuzlu suyun karıştıkları noktayı da görebilirsiniz...
2 Gün
Sabah Fethiye Saklıkent'e gitmek için yola çıkıyoruz. 2 saatlik bir yolumuz var. Ortaca çıkışında Akdeniz ile Ege'yi birbirinden ayıran sınırı çizen Dalaman çayından geçiyoruz. Rafting popüler burada. Göcek üzeri Fethiye'ye varıyoruz. Direk Saklıkent Kanyonuna çıkıyoruz. Kanyon Eşen Çayının bir kolu olan Karaçay'ın, fay hatlarıyla kırılmış kalkerli yapıyı binlerce yılda aşındırması sonucu oluşmuş, Türkiyenin en uzun kanyonudur. Buz gibi suda yürüyerek kanyon keşfedilebilir. Zemin taşlık ve kaygan olduğu için deniz ayakkabısı getirmek yada girişteki işletmecilerden kiralamakta fayda var. Kanyon girişindeki George Club da bungee jumping ve zipping yapabilirsiniz. Zipping çok eğlenceli ve bol adrenalinli. Özellikle ilk planda tahta basamaklarla ve halatları kullanarak ağaca çıkmak alışkın olmayanları ürkütüyor. Buradaki cafelerde gözleme gibi aperatifler atıştırılabilir.
Zipping'imizi de yaptıktan sonra izmir'e doğru yola çıkıyoruz. Çine'de çöp şişimizi yedikten sonra İzmir'imize varıyoruz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder