3 Ocak 2017 Salı

İzmir Çevresindeki Lezzet Duraları

İzmir’in lakabı Güzel İzmir nerden gelir tartışılır. Şehirden mi? Kızlarından mı? Havasından mı? Bence hepsi.  Ama özellikle İzmir’in çevresi çok güzel. Deniz, doğa, tarih her şey mevcut. Kışın haftasonları AVM lere tıkılmaktansa, güneşli günü bol izmir’in etrafındaki ilçelerine gitmeyi tercih ederim. Buralardaki çay bahçeleri, restoranlar, semt pazarları, dükkanları gezmek, yöresel lezzetleri yerinde tatmak lazım. Pazar demişken en iyi İzmir Kent pazarlarını sayalım.
Pazartesi: Bergama Pazarı
Salı :Tire Pazarı. Türkiye’nin en iyi pazarı denebilir. İzmir ve Kuşadası’ndan  turlar düzenleniyor. Salı günleri Dikili, Mordoğan ve Foça’da da Pazar kuruluyor.
Cuma :Seferihisar pazarı. Aynı gün Bayındır ve Urla’nın da pazarları kuruluyor.
Cumartesi :Selçuk ve Ödemiş pazarları da gezilmesi gereken pazarlar. Ayrıca Alaçatı’da da pazar kuruluyor.

Şimdi de asıl konumuz İzmir etrafında yemek yiyebileceğimiz en iyi 10 yeri tavsiye edeceğim.

1-Kuyu Kebapçı Ali Usta –Tire          Tire’de sabahları kuyu tandırı yemek eski bir alışkanlık. Tarlada çalışan işçiler, çiftçiler sabah erken çalışmaya giderken protein ihtiyaçlarını karşılamak için sabahları tandır yerler. Tanırın akan yağı ve pirinçle yapılan çorba da gayet lezzetli ve besleyici. Sabah erken tüketimi başlandığı için tandır öğlene doğru tükeniyor. O yüzden saat 12 den önce tandırınızı yemeniz konusunda sizi uyarırım.
           

2-Ödemiş köfte -Ödemiş   Ödemiş meydanda köfteciler gözünüze çarpacak. Benim favorim Hurşit. Köfte ve köpüklü ayranı gayet doyurucu ve lezzetli

3-Selçuk köftecisi -Selçuk:  Yolunuz Selçuk merkezine düşerse öncelikle denemeniz gereken yer Selçuk Köftecisi. Tavuk, köfte, pirzola,  biftek ızgaralarını, çeşit çeşit salatalarından azar azar hepsinden denemenizi tavsiye ederim. Üzerine de atom dedikleri tahinli fındıklı keşkülü de tatmalısınız.  Tel: 02328926696


4-Balıkçılar Kahvesi –Kuşadası :  Kuşadası Ege Port  limanının yanında, balıkçıların üstünde deniz manzaralı, yazın cruise gemilerine karşı, rakınızı veya biranızı balığınızla yudumlayabilirsiniz. Bir yanı kahve bir yanı da yemek yiyenler için restoran. Alkollü, salaş ama gayet nezih bir yer. En son Savaş Ay ile denk gelmiştik. Her türlü balık isteğe göre ızgara yada mangalda pişirilir. Ayrıca balık ekmek de söyleyebilirsiniz. İsteyen balığını yanında getirip (alt kattaki balıkçılardan alıp) pişirme ücreti(kg si 10 tl) karşılığı balığını pişirtip yiyebilir. Eğer aranızda balık istemeyen bulnuyorsa, mekanda taze gözleme, yada et ızgara seçenekleri de mevcut.
5-Kasap Ahmet Çöp Şiş –Ortaklar :  Aydın - Selçuk arasında, Ortaklardan geçerken yolun sağı solu çöp şişçiler dikkatinizi çeker. Hafta sonları bu restoranlar full dolu oluyor. Çöp şiş Efes antik kenti sakinlerinin bölgede bol bulunan sazlıklardan elde ettikleri kargılarla et, balık pişirme adetlerinden günümüze kadar gelmiş. Yani yörede binlerce yıldır uygulanan bir pişirme yöntemi.  Özellikle hafta sonu bu bölgede olanlara Kasap Hasan ‘ı tavsiye ederim.
6-Kısmet Pide –Nazilli : Pideyi sevmeyenimiz yoktur. Açıkçası Nazilli’de nerde pide yesem gayet güzeldi .Fakat Kısmet Pide’yi keşfettikten sonra başka yere gitmenin gereksiz olduğunu gördüm. 3 katlı pide salonu mu olur? Ve de her katı full dolu. Bu taraftaysanız aklınızda olsun.  Tahinli pidesini de deneyin.
7-Obam –Nazilli:Biraz izmir’den uzaklaştık ama Obam kuzu tandırdan bahsetmeden edemeyeceğim. Kuşadası, Denizli’den buraya geliniyor. Mekanda alkol yok. Gram üzeinden tandırınız ayıklanmış olarak masanıza geliyor. Mezeler her daim taze. Benden söylemesi. Aklınızda olsun.

8-Karina Balık Restoran –Söke : Söke, Güllübahçeyi geçinceeski Rum köyü Doğanbey’i geçince sahilde balıkçıları görünceye kakar kıyıyı takip edin. Yolun bittiği noktada Karina’ya rastlıcaksınız. Salaş bir balıkçı. Burası eskiden Gümrük müş. Şu anda nöbet tutan askeri birliği görürsünüz. Nöbetçi askerle muhabbet de edersiniz. Zaten karşımız samos adası. Samosun Türkiye’ye en yakın soktası burası. 2-3 mil uzakta.  Keyifli bir deniz mahsulleri ziyafeti çekebilirsiniz. Tel: 05337442134 Hakan Bey
Karina Balık Rest.

9-Çığırtma Ev Yemekleri –Bergama :Bergama’ya yolum düştükçe pide, köfte yerim. Hatice Hanım tarafından işletilen Çığırtma ‘yı keşfedince müdavimi oldum. Öğle paydosundaki çevrede çalışan memur, bankacılar mekanı dolduruyor. Eğer kalabalık gidecekseniz telefon açmanızı öneririm. Özellikle yabancı misafirlerimi buraya götürürüm. Sadece kebap yada turistik açık büfeler yerine gerçek türk yemeklerini yeme şansı olduğu için.  Tel: 05333970991 Hatice Hnm

10- Deniz Cafe –Eski Foça : Hafta içi güneşli günlerde kafa dinlemek için, toplu taşıma (izban ve otobüs) ile de çok rahat gidilebilecek bir yer Foça. Burada deniz mahsulü olarak Deniz cafede tartar soslu kalamar ve balık ekmeği tavsiye ederim. Mekanda alkol satışı yok. Onun dışında lezzet 10 numara.

2 Ocak 2017 Pazartesi

İzmir'in Lezzet Durakları

Dışarı çıkınca, farklı bir yere gidince en büyük sorun yemek yemek için güvenebileceğin mekan. İzmir’in farklı noktalarında, bildiğim ve de öncelikli tercihlerimdem olan 10 tane farklı yeri paylaşmak istedim. Bence sizin de buralara yolunuz düşerse kesinlikle denemelisiniz, hatta yolunuzu özellikle bu mekanlara düşürün.  Temizlik, lezzet, ekonomi arayanlar pişman olmazlar...

1-Ciğerci Çorbacı Lefter, Menderes.   
Menderes’in çarşısında bulunan küçücük bir dükkan. Menderes Belediyesinin hemen karşısında. Her ne kadar ciğeri ile meşhur olsa da benim favorim kelle paça çorbası. Eğer sabah erken younuz Menderes’e düşerse, yada Menderes üzeri Kuşadası, Gümüldür taraflarına gidiyorsanız, burda bir kelle paça için derim. Terbiye yapılmadan, yani un kullanılmadan, has kelle ve paça kullanılark yapılan çorba şu soğuk kış günlerinde sizi kendinize getirir. Tam da Canan Karatay hocanın istediği gibi.


2-Dilli Kaşarlı, Çağdaş Büfe, Bostanlı
İsminizi ilk kez duyunca ben de şaşırdım. Dana dili sevenlerin bayılacakları bir şey. Haşlanmış ve eritilmiş kaşar ve baharatlarla harmanlanmış sandiviçin lezzeti anlatılmaz yaşanır. Yalnız saat 12:00 yi pek geçirmemek lazım. Çünkü bu saatlerde tükenmiş oluyor.


3-Kartal Kokoreç, Çamdibi
İzmirliler’in kokoreçi ne kadar sevdiği aşikardır. Ben de sakatat aşığı olarak iyi kokoreçe asla hayır demem. Çamdibindeki Kartal Kokoreçi size Türkiye’nin en iyi 10 kokoreçsicidinden biri diye söylesem yeterli. Gerisi size kalmış…

4- Cimbom Söğüş, Kemeraltı.
Söğüş haşlanmış dana, kuzu kellesinin dil, yanak, beyin kısımları ile yapılan soğuk dürüme denir. Görüntüsü pek alışılmadık gelse de tadını alan vazgeçemez. İzmir’de sabah bile işe giderken insanların aldığını görebilirsiniz. Sakatatın tavsiye edildiği şu günler de söğüşün de cazibesi artıyor. Her yerin sakatatına güvenemem diyenler Kemeraltı’nda CimBom Söğüş’e uğramalılar.


5-Bergama Köftecisi, Şirinyer
Sahibi komşum da olan, lezzetini yıllardır muhafaza eden, İzmir’in en iyi köftecisi diyebilirim. Servis,Hijyen,lezzet on numara.  Kaşarlı ve acılı köftesini denemelisiniz.  Prensipli bir mekandır. Halen kredi kartı geçmez ve servis öğle saatinden sonra biter. Yani geç kalmayın !!!

6-  Denizkızı Midye ve Balık Sarayı, Kemeraltı
Kemeraltı balık halinin yanında, gerçi hal yıkıldı, çeşitli midyeciler ve balık ekmekçiler var.  Her ne kadar midye İzmir’de yenir desem de yapanlar Mardinliler J Burada midye dolmayı sıcak sıcak ve de irili ufaklı boylarda bol limonlu deneyebilirsiniz. Balık çeşitleri de oldukça taze ve makul. Yolunuz Kemeraltına düştüyse, kebaptan başka bir alternatif arıyorsanız burda balık yemeden gitmeyin. Yanında da benim favori içeceğim şalgam tabiki de…

7-Ankara Dönercisi, Kemeraltı
Milli yiyeceğimiz döner. Her köşebaşı dönerci olmasına rağmen heryerden güvenip döner yiyemiyoruz. Döneri ilk kızartılmaya başlandığı zaman ve de akşam yemeyi tercih etmem. Çünkü ilk pişen kısımlar yanık yada çiğ olabiliyor. Akşam da dönerin bütün gün ısınmış, üstünde bakteriler üremiş olma ihtimalinden yemeyi tercih etmiyorum.  Bildiğim ve de sürümü çok olan yerleri tercih ediyorum.  Kemeraltındaki Ankara dönercisi, gün içinde defalarca taktığı kocaman çaptaki döneri çok kısa sürede bitiriyor. Lezzeti de ayrı…

8-Hakan Çorba, Balçova
Balçova tarafına yolunuz düşerse, 24 saat açık bir çorbacı ararsanın Hakan çorbayı denemeden geçmeyin.  Mekanın asıl tavsiye edeceğim ürünü tandır. Sade veya pilav üstü tandır gayet lezzetli.


9-Ferhat Büfe Balık Ekmek, Güzelbahçe
Haftasonu deniz havası almak isteyenler, Güzelbahçe balık hali yanındaki salaş fakat bi o kadar popüler balık ekmekçiye uğrasınlar.  Ekmek arası, porsiyon, midye bulabilirsiniz. Hafta sonları çok sıra oluyor. Sabırsızların canı sıkılabilir. Ona göre davransınlar.

10-Fıstık Baklava, Alsancak, Karabağlar, Çiğli, Bornova, Nalıdere

Özsüt, Bolulu Hasan usta gibi markaları çıkartan İzmir’in bence baklava üzerine en iyi markası Fıstık. Fıstıklı yada cevizli baklavaları, şöbiyetlerinin kalitesinin üstüne tanımıyorum. Hem paket hem de dükkanında bu lezzeti tadabilirsiniz. İsteyen de kaymaklısını denesin. Lezzeti katlasın, kalorileri de…

https://www.turquiahora.com/blog/turkish-souvenirs-evil-eye-turkish-coffee-turkish-tea-backgammon-raki-turkish-delight-baklava