8 Aralık 2016 Perşembe

Roma Forumu

Roma Forumu (The Roman Forum)
Roma 7 tepe üzerine kurulmuş bir şehir. Bu tepelerden bir tanesinin üstündeyiz. Palentine tepesi. Şu anda Roma’da arkeolojik kazıların yapıldığı bölüm. Kolezyumdan çıktıktan sonra rehberimiz Mathiew ile buluşup, Konstantin kapısını geçip Palentine tepesindeki gişelerden foruma giriyoruz. Rehberimiz anlatımına Romanın kuruluş hikayesiyle başlıyor.  Romalılar soylarını Truva’ya dayandırır. Truva Savaşından sonra Roma’ya kaçan Afroditin oğlu Prens Aenas. Aenas Hektor’un kuzenidir. Sezar da kendisinin bu soydan geldiğine inanır. Bu sebepten Romalılar günümüz Aydın Nazilli ye bağlı Geyre köyündeki Afrodit adına yapılmış Afrodisyas’a büyük imtiyazlar tanımışlardır.

Mitolojiye göre  Romulus ve Remus kardeşler Vestal bakiresi Rhea’nin ikizleridir. Vestal bakirelerinin evlenmesi ve çocuk yapmaları yasaktır. Eğer buna uymazlarsa, rahibeler Palentine tepesinin eteklerine getirilip, etraflarına bir duvar örülerek burada ölüme bırakılırlarmış. Savaş tanrısı Mars güzeller güzeli Rhea’yı  görüp aşık olur ve onu hamile bırakır. Romulus ve Remus’u dünyaya getirir. Bunu öğrenen kral hizmetkarlarına çocukları öldürmelerini ister. Eğer çocuklar tanrı değilse nehir onları öldürür, tanrılarsa da kendisi öldürmek istemeyen hizmetkar çocukları bir sepetin içinde Tiber Nehrine bırakır. Çocuklar suda boğulmazlar, sepet Palentine nehrinin kıyılarında durur. Çocuklar burada Lupa adında bir dişi kurt tarafından bulunurlar.  Kardeşler şehrin nereye kurulacağı üzerine kavga ederler. Romulus kardeşini öldürüp kendi istediği tepeye, Palentine tepesine şehri kurar. MÖ.753. Bu yüzden şehir kurucusunun ismiyle anılır, Roma.  Birçok Roma imparatoru bu tepede yaşamıştır. Domityan, Sezar gibi

Roma Agorası



Forumda Konstantin Anıtsal Kapısından sonra görünen ikinci kapı Titus (Arch) Anıtsal Kapısı. MÖ 69 da Filistinde Romaya karşı ayaklanan Yahudilere karşı alınan zafer üstüne yapılıyor. Katledilen Yahudilerden özür dilemek maksadıyla kapının kilit taşına bir 7 kollu şamdan (menora) yapılır. Yahudiler bu sebepten bu kapıyı sevmezler. Ayrıca kapının üstünde S.P.Q.R yazar. Romada bir çok yerse gözüken bu kısaltmanın anlamı SENATUS POPULUS QUE ROMANUS  (The Roman Senate and People) ,  Roma Cumhuriyeti Devletidir. Romanın üç sembolünden biridir. Bunlar S.P.Q.R , imparatorluk kartalı ve dişi kurttur.

Roma Forumu şehrin dini, politik, ekonomik merkezidi. Yapıların bazıları şunlardır…

Romulus tapınağı: Yeşil kapılı yapı. 1600 yaşında.  Orijinal kapı kilidi çalışıyor. Vatikan’da

Gördüğümüz üçüncü ve son zafer takı Settimio Severo Takı. Onun Hemen yanında ayakta kalmış Foca Sütunu var. Aynı yerde üstünde Roma’nın önemli şehirlerinin mesafelerinin altın harflerle yazıldığı Millarium aureum (kilometre taşı) bulunur.


Sezar Tapınağı: bugün temelini görebildiğimiz, MÖ.42’de Sezarın cesedinin yakıldığı yerde, yiğeni Ottaviano tarafından yapılmış tapınak varmış. Sezar’ın öldürülüşüne değinilsek, şu anki Largo Argentina olarak geçen yerde, kalıntılarını gördüğümüz Pompei Tiyatro’sunda, bir grup senatör tarafından boğazı kesilerek öldürülmüş. 

Largo Argentina
kutsal yol
             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder