7 Aralık 2016 Çarşamba

Vatikan

Vatikan & Sistina Şapeli & San Pietro Bazilikası

11 şubat 1929 dan beri Vatikan şehri adıyla bağımsız şehir devleti.

Aziz Petrus burada öldürülünce buraya gömülüyor. 250 sene sonra Konstantin mezarın üstüne bazilika yaptırıyor. Çok bakımsız bazilika 1503-1513 yılında yeniden yapılıyor.

Barok tarzı bir yapının kubbe Michelangelo’ nun eseri. Raffarlo, Antonio, Bernini'nin projeleri de bulunur.

San Pietro'nun heybetli girişi olan Colonnata (Kolonlar dairesi) Bernini'nin eseridir. İki yarım daire şeklinde açılan kollar sanki bütün insanlığı kucaklıyor. Sütunların üstünde heykel ormanını (140 heykel) da Bernini'nin çizimlerine borçluyuz. Meydanda bulunan Obelisk 25 metredir.




Çarşamba günleri saat 10 da Vatikan'ı ziyaret ederseniz Papanın halka konuşmasını canlı görebilirsiniz
.




Vatikan müzesi :
Müze bileti 16 euro. Bununla müze, Sistina şapeli ve son olarak San Pietro Bazilikası gezilebilir. Ben 36 euro ya rehberli bir tura katıldım. Staff formalı gençler farklı sokak acentaların turlarını tutturabildikleri fiyatlardan satıyorlar. Pazarlık yapın.  Müze girişinde rehberimiz head setlerimizi dağıtıyor ve oval, dönerli merdivenlerden yukarı çıkmaya başlıyoruz.  Merdivenlerde çeşitli kayık modeleriyle dolu. Bunlar farklı ülkelerin aziz Petrus'a hediyeleri. Neden kayık? Çünkü Aziz Petrus bir balıkçıydı. Petrus, Hz.İsa tarafından havarilerin başı olarak seçildi. Asıl adı Simon'du. Petrus (taş) takma adı ona Hristiyanlıkta oynayacağı sağlam rolü belirtmek amacıyla Hz.İsa tarafından verilmiş. İsa "Sen Petrus'sun (taşsın)ve ben kilisemi bu taşın üzerine kuracağım." der.  Hristiyanlar İsa'nın dirilip Petrusa gözüktüğüne ve kliseyi ona emanet ettiğine inanır. O zamandan beri Petrus ilk papa sayılır. Tarsusa gidip orda Paulus ile karşılaşır. Daha sonra Roma'ya dönder, Nero döneminde 64 te öldürülür ve Vatikan tepesine gömülür. İlk Vatikan kilisesi bu mezarın üstüne İmparator Konstantin tarafından inşaa edildi. Daha sonra bu kilisenin yerine günümüz San Pietro bazilikası yapılıyor.

Gezimize başladığımız bahçede, Agustusun devasa bir büstünü ve yine devasa bir çam kozalağından çeşmeyi görüyoruz. Bu çam kozalağı eski bir hamamdan getirtilmiş ve iki bin yıllıkmış.

Burdan; Apollon heykelinin olduğu birbaşka avluya, ordan çok sayıda mermer hayvan heykeli olan hayvanlar salonuna, ordan büstler salonuna geçiyoruz. Apollonun musalarının (sanat tanrıçaları) olduğu salon. Bu salonda Efes’ten götürülmüş bir Artemis heykeli de bulunuyor. Ordan da devasa yunan tanrılarının heykellerinin olduğu salona. Burda favorim herkülün bronz heykeli de var. Çıkışta iki adet imparator Konstantin lahti var. 



Üç boyutlu tavanları olan, duvarlarında italyanın şehirlerinin haritaları, el yapımı tablo halıların olduğu koridorlardan geçerek meşhur Sistina Şapeline varıyoruz.  İsmi, kale gibi bir yapı inşaa edilmesini isteyen Papa IV. Sisito'dan geliyor. Duvarlarında incil ve tevrattan hikayelerin anlatıldığı freskler var. Tavanı ise Michelangelo tarafından yapılan fresklerle kaplı. Bunlardan meşhur Ademin Yaratılışıdır.  Tavanı boyamasının ardından Michelangelo, yapımı 23 yıl düren Giudizio Universale (dünyanın sonu) freskini yapar. Sistina şapelinde fotoğraf çekmenin yasak olduğunu rehberimiz söylemişti. Fakat fırsattını yakalayıp ve  fotoğraf çekmeyi abartınca güvenlik tarafından Sistina şapelinden çıkartılıyorum. Vatikandan bile kovulduk diye kendime gülmeden edemedim. Ve burdan da San Pietro bazilikasının girişine geçiyoruz. Rehber bazlika gitişinde turumuzu bitiriyor. İçine girince yine Michelangelo’nun boyadığı müthiş kubbeyi, Aziz Petrusun bronz heykelini görüyorum.

Hızlıca Bazilikayı gezip dışarıda nöbet tutan Vatikan askerlerinin fotoğrafını çekiyorum. Bütün Vatikan görevli askerleri İsviçreli. Özellikler ordan seçiliyorlar 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder